Profiteer van onze all-inclusive cv onderhoudscontract.

Cv ketel maakt geluid bij warm water. Waarom?

Cv ketel maakt geluid bij warm water? Oorzaken en oplossingen

Cv ketel maakt geluid bij warm water. Waarom?

Heb je ooit midden in een ontspannende douche gestaan, alleen om verstoord te worden door een vreemd, onheilspellend geluid afkomstig van je cv-ketel? Dit is een veelvoorkomend probleem waar veel huishoudens mee te maken krijgen. Maar waarom maakt je cv-ketel geluid wanneer je warm water gebruikt? Geluiden uit je cv-ketel kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals luchtbellen in het systeem, kalkafzetting, problemen met de waterdruk of defecte onderdelen zoals de pomp. Deze geluiden zijn niet alleen storend, maar kunnen ook wijzen op onderliggende problemen die de efficiëntie en levensduur van je ketel aantasten.

Regelmatig cv-ketel onderhoud is essentieel om deze problemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat je ketel soepel blijft werken. Het afsluiten van een cv-ketel abonnement kan hierbij een uitkomst bieden. Met een dergelijk abonnement wordt je ketel regelmatig gecontroleerd door een professionele monteur, wat helpt om problemen vroegtijdig op te sporen en te verhelpen. Dit verlengt de levensduur van je ketel en kan je energierekening verlagen. Bovendien biedt een cv-ketel abonnement vaak dekking voor reparaties, waardoor je onverwachte kosten kunt vermijden. Overweeg een onderhoudsabonnement om je ketel in topconditie te houden en storende geluiden tot het verleden te laten behoren.

Hoe werkt een CV onderhoudscontract bij HRi Techniek?

Voor jaarlijks €120 inclusief btw krijgt u het volgende:

HRi standaard abonnement

Perfect voor alle merken en typen cv ketels
€ 120 Jaarlijks inclusief btw.
  • Wees verzekerd van 24/7 hulp bij cv ketel bij storing.
  • U krijgt jaarlijks onderhoud aan uw cv ketel.
  • Betrouwbare installatiebedrijf
  • U betaalt geen arbeidsloon bij cv onderhoud
  • U betaalt geen arbeidsloon bij een cv ketel storing
  • Inclusief afmelden cv ketel in KIWA CO Database
  • Inclusief onderhoudsrapport en keuringsstickers
Meest gekozen

Plan vandaag nog een cv-ketel onderhoud en zorg ervoor dat je cv-ketel soepel blijft werken!

Vraag hier uw offerte aan voor een cv ketel onderhoudscontract.

Offerte is vrijblijvend en het onderhoudscontract gaat pas in werking zodra u de offerte accepteert.

U ontvangt binnen 2 uur een offerte.

Veelvoorkomende oorzaken van geluid in de Cv-ketel

Luchtproblemen cv ketel:

Hoe komt lucht in cv-ketel? Lucht kan op verschillende manieren in je cv-systeem terechtkomen. Vaak gebeurt dit tijdens het bijvullen van het systeem met water. Ook kan lucht via lekkages of door een slechte afsluiting van componenten binnendringen. Bij oudere systemen of na cv-ketel onderhoud kan er gemakkelijk lucht in de leidingen terechtkomen.

Symptomen van lucht in de cv-ketel

Wanneer er lucht in het systeem zit, kun je verschillende symptomen waarnemen. Radiatoren kunnen bijvoorbeeld gedeeltelijk koud blijven, vooral aan de bovenkant. Daarnaast kunnen borrelende of tikkende geluiden uit de leidingen en radiatoren een indicatie zijn van lucht in het systeem. Ook kan de cv-ketel vaker aanslaan om de gewenste temperatuur te bereiken.

Stappen om lucht uit het systeem te verwijderen

Om lucht uit het systeem te verwijderen, moet je de radiatoren ontluchten. Begin bij de radiator het dichtst bij de ketel en werk je weg naar de verste. Gebruik een ontluchtingssleutel om de ventielen voorzichtig open te draaien totdat er water uit komt in plaats van lucht. Zorg ervoor dat je de waterdruk in het systeem controleert en eventueel bijvult na het ontluchten.

Meer weten over cv-ketel onderhoud? Lees hier meer over cv-ketel onderhoud.

Losse of versleten CV-ketel onderdelen

In een cv-ketel kunnen verschillende onderdelen losraken of slijten, zoals de circulatiepomp, de warmtewisselaar en diverse kleppen en afdichtingen. Ook bevestigingen en beugels die de leidingen ondersteunen kunnen losraken door de vibraties en bewegingen binnen het systeem.

Hoe losse onderdelen geluid veroorzaken

Losse onderdelen kunnen een verscheidenheid aan geluiden veroorzaken, waaronder rammelen, tikken of kloppen. Deze geluiden ontstaan doordat de losse onderdelen tegen andere delen van de ketel of leidingen aanstoten, vooral wanneer het systeem in werking is.

Wanneer vervanging nodig is

Vervanging van onderdelen is nodig wanneer ze zichtbaar versleten zijn of als ze ondanks vastzetten nog steeds geluid veroorzaken. Regelmatige inspecties en cv-ketel onderhoud kunnen helpen om versleten onderdelen tijdig te identificeren en te vervangen, waardoor grotere problemen en geluidsoverlast worden voorkomen.

Wil je meer tips over cv-ketel onderhoud? Bekijk onze onderhoudstips.

Kalkafzetting. Hoe kalkafzetting ontstaat

Kalkafzetting ontstaat wanneer hard water wordt verwarmd. De mineralen, zoals calcium en magnesium, komen dan vrij en vormen afzettingen op de binnenkant van leidingen en componenten van de cv-ketel. Dit proces wordt versneld in gebieden met hard water.

Invloed van kalk op de werking van de cv-ketel

 Kalkafzetting kan de efficiëntie van de cv-ketel aanzienlijk verminderen. Het belemmert de warmteoverdracht en kan leiden tot oververhitting van de warmtewisselaar. Dit veroorzaakt niet alleen geluiden, zoals knetteren en kloppen, maar kan ook de levensduur van de ketel verkorten en de energierekening verhogen.

Onderhoudsmaatregelen om kalkafzetting te voorkomen

Gebruik van waterontharders of anti-kalk filters kan helpen om de vorming van kalk te verminderen. Regelmatige reiniging en ontkalking van de ketel zijn ook belangrijk. Daarnaast is het nuttig om de waterhardheid regelmatig te testen en indien nodig maatregelen te nemen om de hardheid te verlagen.

Ontdek hoe je kalkafzetting kunt voorkomen. Lees meer over hoe vaak cv-ketel moet worden onderhouden.

Waterdrukproblemen cv-ketel

Onjuiste waterdruk, zowel te laag als te hoog, kan leiden tot verschillende geluiden in de cv-ketel. Lage druk kan resulteren in luchtbellen en cavitatie, wat borrelende of tikkende geluiden veroorzaakt. Hoge druk kan leiden tot overmatige spanning op leidingen en componenten, wat resulteert in kloppende of rammelende geluiden.

Controle van de waterdruk

Het controleren van de waterdruk is eenvoudig en kan meestal worden gedaan door naar de drukmeter op de cv-ketel te kijken. De ideale druk ligt meestal tussen 1,5 en 2 bar, afhankelijk van de specificaties van je ketel. Raadpleeg de handleiding van je ketel voor de exacte aanbevelingen.

Aanpassen van de waterdruk naar de juiste niveaus

Als de druk te laag is, kun je water aan het systeem toevoegen door de vulkraan voorzichtig open te draaien totdat de gewenste druk is bereikt. Als de druk te hoog is, kun je het systeem ontluchten via de radiatoren om de druk te verlagen. Bij aanhoudende drukproblemen is het raadzaam om een professionele monteur in te schakelen.

Meer informatie over foutcodes per merk?

CV-ketel pomp problemen

De circulatiepomp is een cruciaal onderdeel van de cv-ketel, verantwoordelijk voor het rondpompen van verwarmd water door het systeem naar de radiatoren en terug naar de ketel. Zonder een goed functionerende pomp kan het verwarmingssysteem niet efficiënt werken.

Geluiden veroorzaakt door pompstoringen

Defecte pompen kunnen diverse geluiden produceren, zoals brommen, kloppen of schuren. Deze geluiden wijzen vaak op mechanische problemen, zoals versleten lagers, vastzittende onderdelen of een onbalans in de pomp.

Onderhoud en reparatie van de pomp

Regelmatig onderhoud, zoals het smeren van de pomp en het controleren op slijtage, kan problemen voorkomen. Als de pomp geluiden blijft maken ondanks onderhoud, kan vervanging noodzakelijk zijn. Een professionele monteur kan beoordelen of reparatie mogelijk is of dat vervanging de beste optie is om de efficiëntie en betrouwbaarheid van je cv-systeem te waarborgen.

Heb je problemen met de pomp? Neem contact op met een van onze cv-ketel monteurs in je regio.

Neem een cv-ketel abonnement en profiteer van regelmatige onderhoudsbeurten en voorrang bij spoed.

Preventieve onderhoudstips voor cv-ketel geluiden

Regelmatig onderhoud van de cv-ketel

Het regelmatig cv-ketel onderhouden is essentieel om geluiden en cv-ketel storingen te voorkomen. Een goed onderhouden cv-ketel werkt efficiënter, gaat langer mee en is minder vatbaar voor problemen. Plan daarom jaarlijks of een eenmalige cv-ketel onderhoud in met HRI techniek. Tijdens deze controle worden belangrijke onderdelen geïnspecteerd, schoongemaakt en indien nodig vervangen, zodat je ketel optimaal blijft functioneren.

Periodiek ontluchten van cv-ketel

Lucht in je cv-ketel kan voor veel problemen zorgen, waaronder storende geluiden. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om je radiatoren periodiek te ontluchten. Begin bij de radiator die het dichtst bij de cv-ketel staat en werk zo verder naar de verste radiator. Gebruik een ontluchtingssleutel om de ventielen open te draaien totdat er water in plaats van lucht uitkomt. Controleer na het ontluchten altijd de waterdruk van je systeem en vul deze indien nodig bij.

Bekijk hier een handleiding voor het ontluchten van uw cv-ketel Remeha

CV-ketel abonnement voor regelmatige cv-ketel onderhoud en voorrang bij spoed

Overweeg een cv-ketel abonnement af te sluiten voor regelmatige cv-ketel onderhoud en extra voordelen. Met een onderhoudsabonnement wordt je cv-ketel jaarlijks gecontroleerd en onderhouden door een professionele monteur. Dit helpt niet alleen om geluiden en storingen te voorkomen, maar zorgt er ook voor dat je ketel efficiënter werkt, waardoor je energiekosten lager kunnen uitvallen. Bovendien bieden veel abonnementen voorrang bij spoedgevallen, zodat je snel geholpen wordt wanneer je ketel onverhoopt toch problemen vertoont. Dit geeft extra gemoedsrust, vooral in de koude wintermaanden.

In geval van een storing hoeft u niet lang te wachten; onze abonnees genieten van prioriteitsservice waardoor onze technici gegarandeerd binnen 24 uur ter plaatse zijn.

Wat vinden klanten van ons?

Wij vinden transparantie en eerlijkheid heel belangrijk. Bekijk daarom onze reviews! 

Veelgestelde vragen over CV-ketel geluiden na warm water

Controleer eerst de druk van je cv-ketel en ontlucht de radiatoren. Als het probleem aanhoudt, raadpleeg dan de handleiding van je cv-ketel voor specifieke storingscodes en overweeg om een professionele monteur in te schakelen.

Het is aanbevolen om je cv-ketel minstens één keer per jaar te laten onderhouden. U kunt ook kiezen om een abonnement bij ons aan te schaffen voor liefst €10,- per maand. Zo bespaart u een hoop geld en voorkomt u onverwachte CV-ketel storingen.

Ja, je kunt zelf lucht uit je cv-ketel en radiatoren verwijderen door deze te ontluchten. Dit doe je door de ontluchtingsventielen op de radiatoren open te draaien totdat er water in plaats van lucht uitkomt. Het is wel aan te raden om cv ketel monteurs van HRI techniek in te schakelen voor hulp.

Dit kan te maken hebben met kalkafzetting in de warmtewisselaar of problemen met de waterdruk. Het geluid kan ook veroorzaakt worden door luchtbellen die in het systeem rondgepompt worden. U kunt ons eenvoudig bereiken voor een spoedoplossing van uw cv ketel.

Een lichte zoem of brom is normaal, maar harde of ongebruikelijke geluiden zoals kloppen, tikken of fluiten kunnen wijzen op een probleem dat aandacht nodig heeft. Bekijk de foutcodes die eventueel u verder kan helpen.

Geluiden kunnen wijzen op problemen zoals oververhitting, drukproblemen of mechanische defecten, die op lange termijn schade kunnen veroorzaken of zelfs gevaarlijk kunnen zijn als ze niet worden aangepakt.

Gebruik een waterontharder of anti-kalk filtersystemen om kalkafzetting te verminderen. Regelmatig cv-ketel onderhoud en het ontkalken van de ketel kan ook helpen.

De kosten variëren afhankelijk van het probleem, maar kleine reparaties kunnen enkele tientallen tot honderden euro’s kosten. Het vervangen van onderdelen zoals de pomp kan duurder zijn. Wij adviseren u om te profiteren van onze all-in cv-ketel abonnement, zodat u geld en onverwachte hoge kosten bespaart!

Symptomen van een defecte pomp zijn onder andere vreemde geluiden, geen circulatie van warm water, of een cv-ketel die vaak uitschakelt door oververhitting.

Ja, verkeerde installatie kan leiden tot geluiden, bijvoorbeeld door slecht vastgemaakte leidingen, onjuiste drukinstellingen of een slechte positionering van de ketel. Bel ons voor verhelpen van uw cv-ketel probleem in uw regio.

Ja, oudere cv-ketels kunnen gevoeliger zijn voor geluiden door slijtage, ophoping van vuil en kalk, en verouderde technologie.

Veelvoorkomende zomerproblemen zijn onder andere drukverlies, problemen met warm water, en storingen door stilstand en gebrek aan onderhoud. Door een cv-ketel abonnement aan te schaffen kunt u in elke seizoen profiteren van professionele cv-ketel service. Zo voorkomt u extra en onverwachte hoge kosten.

Een kloppend geluid kan veroorzaakt worden door luchtbellen in het systeem, een onjuiste waterdruk, of losse onderdelen binnenin de ketel.

Lucht in de cv-ketel herken je aan borrelende of tikkende geluiden uit de radiatoren, ongelijkmatige verwarming, en drukschommelingen.

Voordelen zijn onder andere verbeterde efficiëntie, lagere energiekosten, een langere levensduur van de ketel, en minder kans op onverwachte cv-ketel storingen. Uiteraard bespaart ons cv ketel abonnement u ook een hoop geld. Voor liefst een aantal tientjes geniet u van een kwalitatieve cv-ketel service.

Ja, aanhoudende geluiden kunnen wijzen op ernstige problemen die reparatie niet kunnen oplossen, zoals een defecte warmtewisselaar of een versleten pomp, wat vervanging noodzakelijk kan maken.

Regelmatig onderhoud, ontluchten van radiatoren, controleren van de waterdruk, en het vastzetten van losse onderdelen kunnen helpen om je cv-ketel stiller te maken. Bekijk onze cv-ketel abonnementen en profiteer van voorrang in nood.

Onjuiste waterdruk kan leiden tot geluiden, inefficiënte werking, en cv-ketel storingen. Controleer regelmatig de druk en stel deze zo nodig bij naar het aanbevolen niveau.

Neem contact op met ons, beschrijf het probleem en de uitgevoerde werkzaamheden. Er kan een dieperliggend probleem zijn dat verder onderzoek vereist.